Gıdalarda aroma kullanma ihtiyacının birçok farklı sebebi bulunmaktadır. Aroma, koku ve tat verici özelliğe sahip bileşenlerden oluşan karışımdır. Gıda Aroması, gıdaların kokularını ve tatlarını kuvvetlendirmek amacıyla kullanılır. Gıda Aroması, sıvı, toz ve macunumsu formlarda kullanılabilir. Gıda aroması, yaygın olarak, gazlı içecekler, meyve suları, bisküviler, kekler, patates cipsleri, şekerlemeler, sakız, hazır çorbalar ve pudinglerde kullanılır. Özellikle işlem gören gıdalarda, proses sırasında gıdanın kokusunda ve lezzetinde kayıplar yaşanır. Bu kayıplar, aroma kullanılarak giderilebilir. İşlem görmüş bir gıdada, koku ve lezzet kaybı yaşandıysa, aroma verici maddeler sayesinde koku kuvvetlendirilebilir ve gıdanın lezzeti arttırılabilir.
Kek ve bisküvi üretim proseslerine aroma nasıl katılmalıdır?
Unlu ürünlerden, özellikle bisküviler ve keklerde koku ve tad kuvvetlendirmek amacıyla aroma kullanımına ihtiyaç duyulur. Üretim prosesine aromaların katılması, şeker, un ve diğer kuru katkılar eklenmeden önce yapılmalıdır. Yani, yağ ve sıvıdan oluşan karışımına önce aroma eklenip, daha sonra şeker ilavesi, ardından un ilavesi ve en son olarak da diğer kuru katkılar prosese katılmalıdır. Ayrıca, gıdanın içermediği bazı tatların gıdaya kazandırılması için de aroma verici maddeler tercih edilebilir. Bu sayede gıdaya özel bir koku ve tat kazandırılarak, tüketimi arttırılabilir. Aroma kullanımının bir diğer nedeni ise, eğer gıdada ürün tüketimini olumsuz yönde etkileyecek kokular ve tatlar mevcutsa, bunlar da aroma kullanımı ile giderilebilir.
Comments
Post a Comment